Malta może pochwalić się doskonałą kuchnią, która łączy w sobie smaki wschodu i zachodu, północy i południa. To nie dziwi, zważywszy na położenie. Mówimy przecież o wyspach, które od wieków znajdują się na skrzyżowaniu morskich szlaków handlowych, a więc i różnych kultur. Co ciekawe, nazwa Malta prawdopodobnie nawiązuje do miodu, co tylko symbolicznie potwierdza, jak kulinarnie istotny jest to obszar. W tym artykule podpowiemy, co warto zjeść na Malcie.
Kuchnia maltańska – podstawowe składniki
Maltańską kuchnię charakteryzuje kilka składników. Potrawy często bazują na rybach i owocach morza, jak przystało na wyspiarski kraj. Pojawiają się także makarony oraz mięsa, z króliczym na czele. Ważnym składnikiem maltańskiej kuchni jest też zielony groszek, który stanowi popularny rodzaj nadzienia w tradycyjnych przekąskach. Z kolei desery często zawierają miód i orzechy. Poniżej przedstawiamy zbiór najważniejszych potraw i składników kuchni maltańskiej, w kolejności alfabetycznej. Koniecznie skosztuj ich podczas swojej podróży.
A jeśli chcesz dowiedzieć się o kraju nieco więcej, przeczytaj nasz obszerny Przewodnik po Malcie, w którym opisujemy największe atrakcje, transport publiczny i nie tylko.
Przewodnik po Malcie
Aljotta (zupa rybna)
Zaczynamy od jednego z kulinarnych symboli Malty. Aljotta to kremowa i pełna smaku zupa rybna z pomidorami i owocami morza. Jej nieodłącznymi składnikami są także cebula i czosnek oraz zioła. Podawana z ryżem, dzięki czemu jest gęstsza i sycąca. Serwuje się ją chyba w każdej restauracji z tradycyjną kuchnią, w formie pełnego dania lub przystawki.
Bragioli
Pyszne i bardzo syte roladki. Ich farsz, który może stanowić mięso mielone, boczek, pietruszka, czosnek, jajko na twardo, jest owijany w cienkie plasterki wołowiny. Następnie rolady gotuje się w sosie warzywnym z dodatkiem czerwonego wina.
Uwaga! Danie często określa się w mylący sposób mianem “beef olives”, mimo że oliwki w nim nie występują. Jeśli nie przepadasz za nimi, bez obaw. 🙂
Chałwa
Na Malcie znana pod nazwą Helwa tat-Tork, składa się głównie z masy sezamowej (tahini), orzechów oraz przypraw. Dostępna w wielu sklepach, straganach, restauracjach.
Fenek (królik)
Królik stanowi symbol maltańskiej kuchni. Podawany jest na różne sposoby – smażony, jako potrawka z warzywami, czy jako składnik sosu do makaronu. W lokalnych knajpkach najpopularniejszy jest Stuffat tal-Fenek, czyli rodzaj gulaszu, w którym mięso duszone jest w czerwonym winie i pomidorach. Często spotyka się też królika pieczonego w całym kawałku i zalanego gęstym sosem, jak na poniższym zdjęciu.
Porada praktyczna: jeśli zamówisz królika z formie jak poniżej, możesz jeść go rękoma, także w restauracji. Zasugerowała nam to wprost kelnerka.
Ftira
Dla nas jedna z najpyszniejszych rzeczy, jaką mieliśmy okazję próbować na Malcie. Kraj ogólnie słynie z dobrego pieczywa, ale ftira tę pozytywną opinię potwierdza szczególnie. To chleb na zakwasie, zwykle pokaźnych rozmiarów. Bardzo popularną przekąską jest kanapka wypełniona między innymi tuńczykiem i oliwkami. W połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem, taka kompozycja smakuje obłędnie.
Gbejna
Tradycyjny maltański ser, zwykle wytwarzany z sera owczego lub koziego. Jest często jednym z elementów tzw. „maltańskiego talerza”, który zresztą polecamy zamówić w pierwszy dzień, aby spróbować różnych lokalnych smaków.
Ale co ciekawe, gbejna stanowi też popularny składnik różnych potraw. My próbowaliśmy go w formie farszu do ravioli, podawanych w sosie pomidorowym. Naprawdę pyszne danie.
Groszek
Dla nas to było zaskakujące – groszek stanowi bazę intensywnie zielonych farszów w wielu maltańskich potrawach. Przede wszystkim spotyka się go w pastizzi i qassata. Podawany jest on także w formie pysznej pasty, np. jako jeden z elementów „maltańskiego talerza”.

Deska degustacyjna. Widać tu m.in. ser gbejna, kiełbasę maltańską, a groszkowa pasta znajduje się w białej miseczce po prawej stronie.
Imqaret
Maltańskie ciastka z nadzieniem z daktyli. Smażone w głębokim tłuszczu, często o wyczuwalnym smaku anyżu. Podawane nierzadko z lodami, z którymi fantastycznie się komponują i tworzą przepyszny deser.
Jeśli uważasz nasze artykuły za przydatne, korzystasz z nich i chcesz się odwdzięczyć, możesz postawić nam wirtualną kawę. Bardzo dziękujemy!
Kiełbasa maltańska
Mielone mięso wieprzowe przyprawione solą morską, czarnym pieprzem, mieloną kolendrą, pietruszką, czosnkiem i przyprawami z północnej Afryki. Często do przygotowania korzysta się też z czerwonego wina. Lokalni producenci mają swoje sekrety i rodzinne przepisy, dlatego smaki mogą się różnić w zależności od miejsca. Kiełbasę również często podaje się na deskach degustacyjnych, co widać dwa zdjęcia wcześniej.
Kinnie
W wielu krajach dostępne są charakterystyczne napoje, popularne tylko w danym miejscu. W przypadku Malty jest to Kinnie i absolutnie nie przypomina ani Coli, ani Fanty, ani niczego, co możemy kojarzyć z polskich sklepów.
Napój jest gazowany i bazuje na gorzkich pomarańczach. Ma na tyle intensywny smak, że trudno przejść obok niego obojętnie. Próbujący napój dzielą się na dwie grupy: zdecydowanych entuzjastów i zagorzałych przeciwników. Nam smakował, przypominał nieco aperol i, jak widać na zdjęciu, jest też dostępny w wersji zero.
Miód
Jest istotnym elementem historii Malty, bo podobno pszczelarstwo rozpoczęło się tutaj już 2 tysiące lat temu. Tak jak wspominaliśmy we wstępie, nazwa kraju – Malta – pochodzi od greckiego słowa oznaczającego właśnie miód.
W czasach współczesnych miód jest jedną z najpopularniejszych pamiątek kupowanych przez turystów w trakcie pobytu na Malcie. Słynie z właściwości leczniczych, czemu sprzyjają miododajne rośliny rosnące na Malcie, takie jak eukaliptus, tymianek, cytrusy. Miód najlepiej kupować na targach lub w małych sklepach z lokalnymi produktami.
Owoce morza
Kuchnia śródziemnomorska słynie z owoców morza i nie inaczej jest na słonecznej Malcie. Frutti di mare mogą stanowić odrębne danie lub składnik maltańskich potraw.
Malta oferuje owoce morza naprawdę pod każdą postacią – od makaronów z mulami i krewetkami, przez dodatek do tradycyjnej, maltańskiej zupy rybnej – aljotty, po danie główne, jak grillowane ośmiornice. Każdy entuzjasta morskich smaków znajdzie coś dla siebie.
Pastizzi
Jedna z najpopularniejszych przekąsek na Malcie. Nie da się ich nie skosztować, bo kupisz ją w chyba każdej cukierni, piekarni i kawiarni. Istnieje też sieć Jeff’s Pastizzeria, dostępna w wielu miastach, z niskimi cenami, dobrymi opiniami i naprawdę pysznymi przekąskami, w tym pastizzi. Te są dostępne z przeróżnymi nadzieniami, ale najczęściej spotyka się wypełnienie serem ricotta lub zielonym groszkiem. Koniecznie porównaj oba!
Piwo maltańskie
Cisk jest zdecydowanie najpopularniejszą marką piwa na Malcie. To proste, lekkie, produkowane masowo piwo, które doskonale komponuje się z maltańskimi upałami i słońcem!
Jeśli natomiast lubisz piwa rzemieślnicze lub po prostu nieco mniej oczywiste, to owszem – da się je znaleźć, ale niełatwo. Najprościej wejść do jednego z wielu pubów irlandzkich lub angielskich, których jest tu mnóstwo. W nich, oprócz Ciska, spotkasz czasami też inne maltańskie marki. A jeśli nie, to na pewno barman uraczy cię jakimś specjałem z Wielkiej Brytanii.
Ryby
Jedną z najsłynniejszych ryb na Malcie jest tzw. lampuki, choć my o dziwo nie mieliśmy okazji spotkać jej w żadnej restauracji. Być może wiosna to nienajlepszy sezon dla tej ryby. Z pewnością warto skosztować, jeśli będziesz mieć okazję.
Natomiast niesamowicie popularny jest także tuńczyk, podawany np. w formie steków. Podobno maltański tuńczyk ma taką renomę, że tuż po złowieniu importuje się go do… Japonii, aby tam, od razu po lądowaniu, móc przyrządzać najwyższej jakości sushi!
Planujesz podróż?
Przeczytaj nasz obszerny przewodnik po Malcie!
Soppa tal-armla
„Zupa wdowia” jest jedną z tradycyjnych maltańskich potraw. Przygotowuje się ją z tanich i dostępnych składników, takich jak cebula, czosnek, ziemniaki, marchew, zielony groszek. Zdarza się, że do zupy dodawany jest makaron lub ser gbejna.
Timpana
Rodzaj zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Zastosowanie makaronu w kształcie rurek (penne lub rigatoni) nadaje charakterystyczny wygląd ukrojonym kawałkom potrawy. Składnikami timpany może być także bekon oraz ugotowane na twardo jajko, które są umieszczane między warstwami makaronu.
Qassata
Przekąska podobna do pastizzi, ale większa i przygotowywana z innego, bo kruchego ciasta. Qassata również jest dostępna z nadzieniami takimi jak ricotta, czy groszek, choć nie tylko. Duża i syta stanowi świetną opcję, gdy chcesz coś przekąsić na szybko, np. w trakcie zwiedzania.
Wino maltańskie
Produkcja wina na Malcie rozpoczęła się w czasach starożytnych. Obecnie większość lokalnego wina spożywana jest na miejscu, a nie przeznaczona na eksport, więc zdecydowanie warto go spróbować!
W restauracjach znacznie rzadziej niż chociażby we Włoszech spotyka się karafki. Na stołach zazwyczaj lądują pojedyncze kieliszki lub po prostu butelki. Kosztowaliśmy różnych maltańskich win i naprawdę były przepyszne. Szczególnie polecamy czerwone La Valette – niedrogie, powszechnie spotykane w restauracjach, a przy tym bardzo przyjemnie wytrawne. Ma w sobie coś zaskakującego, w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Przewodnik po Malcie
Więcej podróżniczych artykułów: