Burgery w restauracji in-n-out, w USAFast food to jeden z symboli Ameryki, który zmienił oblicze gastronomii na całym świecie. Taka forma spożywania posiłku jest przez jednych uwielbiana, przez innych krytykowana, ale na pewno nie można odmówić jej jednego – tego, jak wiele mówi o nas samych. To właśnie historia rozwoju fast foodów niejednokrotnie odzwierciedla zmiany w nawykach i stylu życia społeczeństw wielu krajów. Poniżej prezentujemy 10 ciekawostek na temat szybkiego jedzenia, dzięki którym przekonasz się, jak interesująca jest jego historia.

 

 

Ciekawostki o fast foodach: 10 zaskakujących faktów

  1. Globalne przychody restauracji fast food to około 570 miliardów dolarów rocznie. Ta zawrotna kwota jest wielokrotnie wyższa, niż koszt dotarcia na księżyc i mniej więcej pięciokrotnie wyższa, niż wartość budżetu Polski. Pomimo zmieniających się trendów gastronomicznych sieci tanich restauracji niezmiennie generują ogromne zyski. Dzieje się tak, ponieważ branża elastycznie dostosowuje się do nowych potrzeb klientów.

 

  1. Historia fast food w USA: automaty z jedzeniem

    Automaty z jedzeniem, USA

    Inspiracją do powstania restauracji fast food były popularne od lat 20-tych do 40-tych, automaty z jedzeniem. Te mieszczące się w amerykańskich biurowcach urządzenia, zapewniały szybki, ciepły posiłek. Wystarczyło wrzucić monetę i odebrać gotowe danie – dokładnie tak, jak robimy to od jakiegoś czasu w niektórych polskich biurowcach.

 

  1. Pierwszym barem szybkiej obsługi w Stanach Zjednoczonych był otwarty w 1921 roku White Castle. Restauracja powstała w Wichita w stanie Kansas i nie tylko odpowiadała na zmieniające się powoli podejście do spożywania posiłków, ale też aktywnie korzystała z nowoczesnych wtedy form promocji. Trzymając w ręku specjalny kupon, wycinany ręcznie z gazety, klienci otrzymywali aż 5 hamburgerów, za jedyne… 10 centów (wartość dzisiejszego $1.50)! Sieć White Castle funkcjonuje do dzisiaj, a jej znakiem rozpoznawczym są burgery, w których bułka zamiast tradycyjnie okrągłego kształtu, ma kwadratowy.

 

In-n-out w Los Angeles - ciekawostki o fast foodach

Okienko do zamawiania w IN-N-OUT, North Hollywood, Los Angeles

4. W 1948 roku powstała pierwsza w USA restauracja dla zmotoryzowanych. Kultowa sieć IN-N-OUT, uwielbiana przez mieszkańców zachodnich stanów USA i odwiedzających je turystów, funkcjonuje do dziś. W wybranych barach IN-N-OUT stoliki nadal znajdują się wyłącznie na zewnątrz, w dodatku nielicznie. Zamówienia składa się przy okienku małej, białej budki. Obok niej ustawia się kolejka samochodów – tak, jak uczy zmotoryzowanych Amerykanów kultura zamawiania posiłków już od lat 40-tych. IN-N-OUT to, naszym zdaniem, najlepsza burgerowania na świecie. Szczerze polecamy! Podobnie działa też amerykańska sieć barów dla zmotoryzowanych Checkers.

 


Poznaj Amerykę i jej kuchnię. Przeczytaj nasz przewodnik po USA!


 

  1. Skoro mowa o kultowych restauracjach fast food… w USA jest ich mnóstwo! Istnieją dziesiątki prężnie działających sieci barów szybkiej obsługi, ale też pojedyncze, legendarne lokale, które liczą nawet ponad 80 lat! Przemierzając Amerykę samochodem co chwilę mija się jakiś fast food (przeczytaj, jak wygląda typowa podróż samochodem przez Stany). W Sonic Drive-In burgera z colą i frytkami do samochodu przywiezie ci kelnerka na wrotkach, a w Taco Bell i Chipotle poznasz amerykańską odmianę meksykańskich posiłków. Nie brakuje też fast foodów ekologicznych (Shake Shack), a nawet rybnych (Long John Silver’s) i karaibskich (Pollo Tropical). Fast foodowa podróż przez Stany naprawdę może bardzo pozytywnie zaskoczyć i nauczyć, że szybkie jedzenie niekoniecznie musi być synonimem niskiej jakości. Przeciwnie, bywa oryginalne, pyszne, a czasem naprawdę zdrowe!

 

  1. Ronald McDonald - 10 ciekawostek o fast foodach

    Ronald McDonald

    96% amerykańskich dzieci kojarzy, kim jest Ronald McDonald, mimo że tak naprawdę nie istnieje. Rozpoznawalność tej fikcyjnej postaci dowodzi, jak bardzo symbol najpopularniejszej na świecie marki fast food oddziałuje na amerykańskie społeczeństwo.

 

  1. Niespełna dwadzieścia lat temu, w 2001 roku, Pizza Hut dostarczyła jedzenie na stację kosmiczną. Jak na tak ekstremalną dostawę przystało, akcję poprzedziły długie przygotowania. Wszystko po to, by pizza była możliwie świeża i bezpieczna dla zdrowia astronautów. Istotne okazało się też dobranie odpowiednich składników, w idealnych proporcjach, aby jej smak właściwie odpowiadał działającym inaczej w przestrzeni kosmicznej kubkom smakowym.

 

  1. Rok później, w 2002 roku, Burger King jako pierwszy bar szybkiej obsługi wprowadził kanapki wegetariańskie. Od tego momentu stale powiększana jest oferta dań wegetariańskich oraz wegańskich dostępnych w fast foodach, co niejako symbolizuje kolejne zmiany w stylu życia społeczeństw całego świata.

 

  1. Pierwszy McDonald’s w Polsce został otwarty 17 stycznia 1992 roku, na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej, w ścisłym centrum Warszawy. Otwarcie cieszyło się nieprawdopodobnie wielką popularnością, służąc za symbol coraz większego powiązania naszego kraju z niegdyś niedostępnym światem zachodnim. Wydarzenie relacjonowano w telewizji, a w uroczystości przecięcia wstęgi wzięli udział m.in. minister Jacek Kuroń oraz Agnieszka Osiecka, Kazimierz Górski i Zygmunt Broniarek. W samym dniu otwarcia odnotowano zawrotną liczbę ponad 13 000 transakcji! Bar w tej lokalizacji funkcjonował do 2014 roku.

 

  1. Od 2018 roku obowiązuje nakaz podawania ilości kalorii w daniach serwowanych w restauracjach fast food. Jest to związane z coraz większym problem otyłości zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Myśląc o otyłości, skojarzenia kierują nas od razu w stronę Amerykanów, ale w rzeczywistości coraz większą liczbę państw dotyka ten problem. Także w Polsce prowadzone są kampanie uświadamiające negatywny wpływ nieprzemyślanej diety i braku ruchu na zdrowie.

 

Źródła:
Historia w pytaniach i odpowiedziach: Fast food, Netflix
Oficjalne dane statystyczne dostępne w Internecie
Relacja z otwarcia restauracji McDonald’s w Polsce

Komentarze

Dodaj komentarz